Nasz blog

0 comments

W 3 numerze kwartalnika „Świat Kominków” znaleźliśmy ciekawą propozycję – kominek open-close. Idea co prawda nie jest nowa, bo pierwszy taki kominek pokazał mistrz Dominique Imbert 15 lat temu, ale obecne propozycje mają trochę inny charakter. Można zaskoczyć znajomych zapraszając do obejrzenia nowej aranżacji wnętrza. Goście podziwiają np. ozdobne kafle na ścianie, a tu nagle kafle się rozsuwają i pokazuje się kominek.

kominek open-close

0 comments

O tym, co ulatuje do środowiska przez nasze kominy decyduje to, czym i jak palimy. Dobrze wysuszone drewno jest nie tylko wydajne energetycznie, ale i mniej zanieczyszczające atmosferę niż węgiel czy olej opałowy. „Czysty” proces spalania zakłada, że drewno zbudowane jest tylko z atomów węgla, tlenu i wodoru, do komory spalani podawany jest czysty tlen , a w efekcie końcowym zachodzi spalanie całkowite, czyli że wszystkie cząsteczki drewna zostały rozłożone do najprostszych form. Dzięki temu powstaje tylko dwutlenek węgla i woda w postaci pary. Te trzy pierwiastki, które umownie składają się na drewno, stanowią 94 – 96% jego suchej masy. To „teoretyczne” podejście ma potwierdzenia w rzeczywistości: drewno w procesie spalania wydziela mniej substancji smolistych i chorobotwórczych niż węgiel czy olej opałowy. Daje też porównywalny pod względem kaloryczności poziom ciepła.

Wartość opałowa drewna [GJ/m3]
Wilgotność [%]
buk, dąb
brzoza
wierzba
modrzew
sosna, olcha
świerk
0
10,83
9,69
6,65
8,74
7,98
7,60
15
10,59
9,47
6,50
8,55
7,80
7,43
20
10,49
9,38
6,44
8,46
7,73
7,36
25
10,37
9,28
6,37
8,37
7,64
7,28
30
10,24
9,17
6,29
8,27
7,55
7,19
35
10,09
9,03
6,20
8,15
7,44
7,08
40
9,92
9,87
6,09
8,00
7,31
6,96
45
9,71
8,69
5,96
7,84
7,16
6,81
50
9,46
8,47
5,81
7,64
6,97
6,64
55
9,16
8,19
5,62
7,39
6,75
6,43
60
8,78
7,85
5,39
7,08
6,47
6,16
0 comments

W dawnych czasach chleb zazwyczaj powstawał w domu, a jego pieczenie było najważniejszym elementem życia, ponieważ przez długi czas stanowił podstawę wyżywienia. W starych chałupach można jeszcze spotkać piece chlebowe, gdyż były one nierozłącznymi elementami kuchni kaflowych. Dzisiaj zaczyna być modne pieczenie własnego chleba, ale nie w piekarniku, ani gotowym specjalistycznym urządzeniu, a w zbudowanym przez wykwalifikowanego zduna tradycyjnym piecu szamotowym. Z takiego pieca mamy chleb jak”u babci”.

Nasza firma przygotowuje się do poszerzenia swojej oferty właśnie o takie piece chlebowe. Można je budować zarówno w kuchniach, jak i w ogrodach, pali się w nim drewnem i  można upiec nie tylko chleb ale np. wspaniałą pizzę czy golonkę oraz wysuszyć grzyby lub owoce.

Na zdjęciu stary piec chlebowy we wsi Chocicz. Jak się Wam podoba?

stary piec chlebowy

0 comments

Cięcie i rozłupywanie drewna jest bardzo pracochłonne, warto więc zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt dostosowany do naszych potrzeb. Oprócz podstawowych  sprzętów do cięcia znajdziemy również łuparki. Często jest to już sprzęt droższy i spełni wymagania osób, które mają duże zapotrzebowanie na opał. Łuparki  potrafią rozłupać na cztery kawałki kloce drewna o średnicy nawet powyżej pół metra. Obecnie dostępne są na rynku poręczne, niewielkich rozmiarów łuparki przeznaczone do użytku domowego.

luparka-do-drewna-4-t_69

0 comments

Na rynku ciągle jest deficyt drewna sezonowanego, dlatego powinno się pomyśleć o miejscu na drewutnię, wiatę, regały, pergole czy zwyczajne stosy drewna, w których składowane i sezonowane będzie drewno.Wybierając miejsce na składowanie drewna pamiętajmy, aby było ono dobrze umieszczone pod względem komunikacyjnym, tak by regularny transport drewna do domu nie był problematyczny. Popularne są rozwiązania, które wiążą drewutnię z garażem , co gdy ten jest częścią domu w znaczący sposób ułatwia transport paliwa, zwłaszcza zimą.

front_wiata-na-drewno-kominkowe

0 comments

Drewno jest materiałem opałowym w pełni odnawialnym oraz czystym ekologicznie. W porównaniu z popularnym w ogrzewnictwie węglem kamiennym zawiera siedem razy mniej popiołu i 50 – 80 razy mniej siarki.

Gdzie kupować drewno kominkowe? Można bezpośrednio w lasach państwowych, terminy i orientacyjne wielkości sprzedaży drewna ustalają poszczególne leśnictwa w porozumieniu z nadleśnictwem i tam najlepiej szukać aktualnej informacji. Forma sprzedaży to kloce o długości 1-1,2 m złożone w tzw. kubiki, obliczane objętościowo w metrach przestrzennych (metr sześcienny to około 65% metra przestrzennego). Drewno takie jest z reguły świeżo ścięte, trzeba je pociąć i sezonować, by nadawało się do palenia.

drewno kominkowe 2

 

 

0 comments

Gęstość drewna jest cechą indywidualną dla danego gatunku drzewa. Im drewno jest gęstsze tym jego wartość opałowa jest większa. Drewno drzew liściastych jest bardziej gęste niż iglastych. Najwięcej ciepła dostarcza grab, potem w kolejności: buk, dąb, jesion, klon, brzoza, wiąz, wierzba, olcha, osika, lipa, topola. Do palenia w kominkach nie powinno się używać drewna drzew iglastych z uwagi na dużą zawartość żywic. Prawidłowo spalane drewno pozostawia po sobie niewiele popiołu – zaledwie 1% pierwotnej masy drewna. Dodatkowo można go wykorzystać w ogrodzie, bo jest doskonałym nawozem naturalnym.

stojak na drewno

2 comments

Mokre drewno pali się dłużej, ale czy daje tyle samo ciepła co drewno wysuszone? Oczywiście, że nie i na dodatek palenie mokrym drewnem zanieczyszcza komin i kominek.

Jakość drewna opalowego oceniana jest między innymi na podstawie zawartości wody, czyli jego wilgotności. Świeżo ścięte drzewo składa się w połowie z wody – jego wilgotność wynosi 100%. Najlepsze do celów opałowych jest drewno o wilgotności na poziomie 20%. Taką wilgotność drewno uzyskuje po kilku latach składowania, minimum 1,5 roku w przypadku, gdy składujemy drewno połupane. Jak sprawdzić, czy drewno jest dostatecznie suche? Nie potrzeba do tego wilgotnościomierza, przy wilgotności rzędu 25% wystarczy dotknąć ręką, by czuć, że drewno jest mokre.

drewno_kominkowe2

0 comments

Ciekawą innowacją w peletowych piecykach jest wyposażenie niektórych modeli w mały piekarnik. Podgrzewana i przeszklona górna część piecyka pozwala na upieczenie bułeczek, pizzy lub podgrzanie spaghetti czy lasagna. To właśnie włoskie firmy dostrzegły wielki potencjał  tkwiący w w granulacie drzewnym i rozwinęły produkcję piecyków opartą o ten materiał, a sami Włosi pokochali te piecyki. W Italii woreczki z peletem można kupić na każdej stacji benzynowej lub w specjalnych „peletomatach”.

piecyk na pelet 3

0 comments

Oprócz typowych „powietrznych ” modeli, które ogrzewają punktowo, można też znaleźć piece z możliwością rozprowadzenia nagrzanego powietrza również do kilu innych pomieszczeń. To zdecydowanie rozszerza możliwość zastosowań. Jednak prawdziwy przełom to dostępność wielu piecyków w opcji zwanej po włosku „termo” lub „idro”, czyli z wymiennikiem wodnym. Piecyk „wodny” potrafi również podgrzewać wodę użytkową. Taki piecyk to więc najprawdziwszy odpowiednik kotła centralnego ogrzewania. Kocioł c.o. w salonie? Lepiej się do tego nadaje niż opalane polanami drewna palenisko kominkowe.

piecyk na pelet 2